Categories
curiozități toate

Ce se întâmplă cu numărul 2?

Dualitate ciudată în Valea Trascăului

10 Fapte despre dualitate în Coltești și Rimetea
Zoltan Horvath, profesor al Colegiului Bethlen Gábor din Aiud, a fost primul care a observat această dualitate curioasă în natura înconjurătoare, în istoria zonei și în comportamentul sătenilor.
1

Valea Trascăului este delimitată de 2 munți care au aproximativ aceeași altitudine: Piatra Secuiului (1128 m) și Ardascheia (1200m)

2

În Valea Trascăului există 2 sate cu populație de etnie maghiară (Colțești și Rîmetea) și 2 sate cu populație de etnie română (Vălișoara și Izvoarele)

3

Valea Trascăului se întinde între 2 județe: partea de sud se află în județul Alba iar partea de nord în județul Cluj (vechiul district Turda-Arieș). De-a lungul istoriei, Valea Trascăului a aparținut când unuia când altuia dintre județe, în funcție de situațiile politice.

4

Valea Trascăului este marginită de 2 chei: Cheile Vălișoarei la sud și Cheile Buru la nord.

5

Toate râurile din Valea Trascăului se varsă în cele 2 mari zone hidrografice: Mureș și Arieș.

6

Populația din Rimetea s-a format din 2 etnii: maghiară și germană.

7

Rîmetea și Colțești aveau 2 cetăți: una pe Piatra Secuiului (Cetatea Secuiului) și una lângă Coltești (Cetatea Trascăului).

8

Două mari personalități ale culturii transilvănene s-au născut în această zonă: la Coltești – Sámuel Brassai (1797 / 1800-1897), considerat a fi ultimul polihistor al Transilvaniei, iar la Rîmetea – János Kriza (1811-1848), etnograf și episcop unitarian.

9

Peisajele frumoase și arta populară unică din Rîmetea și Coltești au fost descrise de 2 artiști: Albert Vass și Amália Dóczy Berde.

10

Chiar și soarele răsare de două ori aici! Fenomenul este posibil datorită formei particulare a Pietrei Secuiului și poate fi văzut mai bine vara, din Piața de Jos din Rîmetea.