Categories
mâncare oameni toate

Langoș

micul dejun de odinioară

Micul dejun de odinioară, când pâinile se coceau în cuptorul de lut
Specialitate culinară maghiară, renumitul langoș de azi, nu mai păstrează metoda de preparare de odinioară. Străbunicile din Colțești și Rîmetea încă mai pregăteau copiilor langoșul tradițional, punându-l la copt în partea din față a cuptorului din lut sau cărămidă, aproape de flăcări. Această pâine plată era servită ca mic dejun în zilele în care pâinea era coaptă pentru familie. Datorită metodei de coacere, aproape de flăcări, acest aliment a fost numit lángos, cuvântul maghiar „láng” însemnând „flacără”.

Ingredientele aluatului pentru langoș sunt făina, drojdia, sarea și apa sau laptele. Toate acestea sunt frământate fie manual, fie cu o mașină de frământat, apoi aluatul este lăsat dospit. Procesul creează bule de aer în langoș. În zilele noastre, lángoșul se pregătește prin prăjire în multă untură sau ulei și se servește proaspăt și cald, de obicei cu miere, gem, brânză rasă, smântână, sos de usturoi, uneori chiar cu șuncă sau cârnați.

Langoșul este preparat pe tot parcursul anului și în toate țările din Europa de Est, fiind cunoscut sub diferite nume: langoš (Republica Cehă, Slovacia, Croația), languš sau mekike (Serbia), langaš (Slovenia), mekitsi (Bulgaria), langosz ( Polonia) și langoș (România).

În Rîmetea, puteți gusta lángos-urile locale cu diferite sosuri, la rulota de lângă magazinul local, vis-a-vis de primărie. Poftă bună!